Verschillende soorten tandvullingen en hun eigenschappen
Hoewel cariës steeds minder voorkomt, kunnen er nog steeds gaatjes ontstaan die behandeling vereisen. Preventieve maatregelen zoals goede mondhygiëne en gezonde voeding zijn cruciaal om cariës te voorkomen. Als er toch een vulling nodig is, zal de tandarts of mondhygiënist het aangetaste deel van de tand of kies verwijderen en vullen met verschillende materialen zoals amalgaam, composiet, glasionomeer en compomeer.
### [Amalgaam](https://www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/vullingen)
Amalgaam, een legering van kwik en metalen, werd vroeger veel gebruikt als vulmateriaal. Hoewel het slijtvast is, kan het kwik giftig zijn en corroderen na verloop van tijd. Tegenwoordig wordt amalgaam minder vaak gebruikt vanwege gezondheidsrisico's.
### [Composiet](123tandarts.nl)
Composiet is een populair alternatief voor amalgaam vanwege de esthetische voordelen. Het kan op verschillende manieren toegepast worden en hecht goed aan de tand, waardoor er minder weefsel weggeboord hoeft te worden.
### [Glasionomeer](Beugelsenorthodontie.nl)
Glasionomeercementen zijn geschikt als tijdelijk vulmateriaal en bevatten fluoride voor langdurige bescherming. Ze zijn niet zo sterk als composiet, maar bieden een goede oplossing voor bepaalde situaties.
### [Compomeer](Bloedendtandvlees.nl)
Compomeer wordt vaak gebruikt in het melkgebit vanwege de vergelijkbare slijtage. Het is eenvoudig aan te brengen en wordt uitgehard met UV-licht.
### Goud en porselein
Vullingen van goud en porselein worden minder vaak gebruikt vanwege de hoge kosten, maar bieden uitstekende esthetische resultaten. Porseleinen vullingen vereisen precisiewerk en worden buiten de mond op maat gemaakt voordat ze worden geplaatst. Deze inlays en onlays zien er natuurlijk uit en zijn duurzaam.
Door de juiste keuze van vulmateriaal en goede mondverzorging kunnen tandproblemen worden voorkomen. Raadpleeg altijd een professionele tandheelkundige zorgverlener voor advies op maat.